top of page

Tipus de dietes naturals per gossos i gats


L'alimentació natural és aquella que ofereix productes el mínim processats com sigui possible i que, a més, respecten la biologia de l'animal a qui serà ofert. En el cas de gossos i gats parlem d'animals carnívors, per això el seu aliment natural òptim és d'origen càrnic. Al llarg de la història, han sorgit diferents mètodes per oferir aliment natural a animals considerats de companyia, com ho són, avui dia, els gossos, els gats i les fures. Juliette de Baïracli Levy es podria considerar la pionera en dieta i cures naturals a gossos i gats. Precisament, va dedicar tota la seva vida als animals respectant la seva biologia, tant a nivell d'alimentació, com en cures veterinàries. Tot i la gran feina que Juliette va fer amb els animals, la indústria dels aliments processats va agafar massa força i no va ser fins uns 30 anys després que va sorgir el concepte BARF gràcies al veterinari Ian Billinghurst. Ian va néixer en un entorn rural d'Austràlia i els animals s'alimentaven de les sobres o els cossos morts de la ramaderia. Després d'estudiar la carrera de veterinària i exercir com a tal, va observar que hi havia molts més animals malalts que el que havia vist de petit. Després de diverses investigacions va arribar a la conclusió que l'aliment processat era l'origen real d'aquestes malalties, per la qual cosa va centrar la resta de la seva vida a la dieta natural.


Actualment, es coneixen 3 tipus de dietes naturals diferents:


BARF/ACBA


Aquestes sigles responen al concepte Biologically Appropiate Raw Food (BARF) o Aliments Crus Biològicament Adequats (ACBA). Aquest tipus dieta considera els gossos carnívors facultatius o oportunistes i els gats, carnívors estrictes, per la qual cosa en ambdós casos la base de l'alimentació és la carn acompanyada d'os, vísceres, ous i puntualment lactics i, en el cas de gossos, també de verdures i fruites.


Concretament, cada aliment té un percentatge propi amb l'objectiu de poder oferir una dieta equilibrada. Aquests percentatges s'han decidit després d'observar les preses habituals de gossos i gats en estat salvatge. Per exemple, en el cas dels conills, el seu cos està compost de 11% d'os, 40-50% de múscul, 10-20% greix, 10% víscera 10-15% d'hidrats de carboni en forma de vegetals.


Tipus Presa


En aquest cas, tant el gos com el gat són considerats animals estrictament carnívors, per la qual cosa no se'l dóna a cap dels dos verdures, ni fruites. Concretament, se'ls ofereix la presa més acord a la seva mida, amb tots els seus elements, és a dir, plomes, pèl, etc.

De la variant tipus presa, sorgeixen dos corrents diferents:

  • Prey Model Raw Dog (model presa amb aliments crus): El menú del gos i del gat està compost per uns percentatges específics de cada ingredient però amb un únic animal.

  • Franken prey feeding (model presa Frank): Parteix dels principis bàsics del model presa, però al menú es poden incorporar ingredients de diferents preses, així com ous.Tot cuinat


Hi ha particulars que, per creences o com a conseqüència de certes malalties en els animals, prefereixen oferir dieta natural cuinada. És important destacar que la diferència principal amb la resta de models no només és la cocció, sinó que l'os queda fora del menú ja que aquest, quan es cuina, es converteix en un ingredient que pot fer perillar la vida de l'animal que l'ingereix.


Un altre factor que cal tenir en compte en aquesta dieta és que, com a conseqüència d'exposar els ingredients a altes temperatures,

les estructures moleculars canvien o es trenquen i,

per tant, tenim una pèrdua important de nutrients.


Aleshores, en aquest tipus de model, per tal d'aconseguir suplir les mancances de calci i de pèrdua de nutrients, cal recórrer a un percentatge més alt de suplements.


Conclusió


Sigui quina sigui la variant que escullis, el més important és que alimentis el teu gos o gat mitjançant aliments naturals i poc processats. Gràcies a això milloraràs el valor nutricional del seu aliment i facilitaràs la digestió i disponibilitat de nutrients i, en definitiva, optimitzaràs la seva qualitat de vida.


Sabem que, de vegades, pot ser força costós preparar els menús de manera diària i, encara que nosaltres recomanem que els facis tu mateix, hi ha marques comercials que tenen menús molt equilibrats. Nosaltres, per als animals del refugi, confiem en dues empreses que, no només compten amb una composició estudiada per veterinaris, sinó que, a més, asseguren que els animals que seran sacrificats per ser aliment han tingut una vida lliure i digna, i una mort indolora . Nosaltres confiem en Petkis i Squeaky.


Si t'agradaria rebre assesorament per iniciar el teu gos o gat en el món de la dieta natural, posa't en contacte amb nosaltres i et guiarem durant tot el procés

Comentarios


bottom of page