top of page

Què és l'esterilització en animals i com es diferencia de la castració?La finalitat d'ambdós procediments és evitar que l'ésser a qui se li practica un o altre no es pugui reproduir. En el cas de la castració s'extirpen els testicles (mascles) i els ovaris (femelles) per aconseguir una esterilitat al subjecte i eliminar l'activitat sexual. Amb l'esterilització tant el mascle com la femella esdevenen infèrtils però la conducta sexual es manté.


Factors a tenir en compte abans de castrar/esterilitzar un animal


L'edat, la raça, el compromís del guia o l'historial veterinari de l'animal s'hauran de tenir en compte, ja que podrien fer perillar la vida. És per això que és important no prendre aquest procediment a la lleugera ni sistemàticament. A més, ningú, fins i tot les protectores, pot obligar-te a fer-ho a una edat en concret. Precisament, les protectores solen obligar a castrar quan l'animal té sis mesos, moment en què encara no s'ha pogut desenvolupar i, per tant, podria afectar la seva salut. Per poder decidir si vols o no esterilitzar/castrar un animal, és important valorar els avantatges i els desavantatges que aquest procediment podria tenir. A continuació, exposem un llistat per conscienciar quant a aquesta decisió.


Per què la societat insisteix tant a esterilitzar/castrar els animals?


El problema principal, en aquest cas, ha estat novament solucionar problemes que l'ésser humà ha generat. Actualment, les protectores, refugis i gosseres es troben sobrepoblades d'animals abandonats i de ventradas no desitjades. Això, sense comptar amb els animals considerats de companyia que es troben sobrevivint al carrer. Si a això, se li suma que els criadors han fet un negoci brillant el benefici del qual s'obté de cobrir les expectatives i capricis de les persones, el resultat es tradueix a haver d'infertilitzar l'espècie per evitar que es continuï multiplicant.


Normalment, s'intenta justificar la castració o esterilització com una solució davant de tumors i altres problemes de salut i conducta, però amaguen molts mites i mentides. S'està començant a demostrar que molts dels problemes tenen l'origen en l'alimentació i altres factors ambientals nocius als que exposem als animals.


Quines alternatives hi ha a castrar/esterilitzar el teu gos o gat?


  • Castració química: procediment que no és invasiu ni necessita anestèsia. Consisteix a implantar un xip a l'animal cada 6 mesos. És reversible i, per tant, et pots fer una petita idea de com afectarà la infertilitat a la salut i la conducta de l'animal.

  • Sigues responsable i sincer/a amb tu mateix/a, amb el teu animal i amb la societat: . Assegureu-vos d'oferir una educació canina respectuosa i un enllaç fort. Si eduques correctament el teu animal i tens un bon vincle amb ell, ve a la trucada i podrà gestionar millor si fa olor a una femella en zel. . Protegeix, en cas de tenir una femella, els períodes de zel.

CONTRAS

PROS

Osteosarcoma

Evita gestaciones no deseadas

Carcinoma prostático

Evita el celo y la pseudogestación

Linfoma y linfosarcoma

Evita la piometra

Mastocitoma

Evita tumor de ovario/útero

Carcinoma de células transicionales

Disminución tumores de mama

Incontinencia urinaria

Disminución tumores perianales

​Infección urinaria persistente

Disminución hernias perineales/inguinales

Inmadurez de los órganos genitales

Disminución hiperplasia prostática benigna

Riesgos quirúrgicos

Disminución alopecia glándula supracaudal

Alteraciones ortopédicas

Mejora el control de la diabetes mellitus

Enfermedades inmunes

Mejor control de la epilepsia

Reacciones vacunales

Mejora algunos comportamientos

Hipotiroidismo

Progresión Sind. Disfunción Cognitiva

Problemas de comportamiento
7 views0 comments

Kommentare


bottom of page