top of page

Preguntes que t'has de fer abans d'adoptar un animalTenim a la cantonada al tan preuat Nadal i això significa que molts nens i nenes escriuran una carta als Reis Mags i al Pare Noel demanant-los un animal. Això, normalment, es tradueix en protectores d'animals plenes de gossos adolescents a l'estiu, ja que o bé el cadell de Nadal ha crescut massa o no sabien què fer-ne durant les vacances.


Sumar un animal a la família, moltes vegades, sol ser una decisió impulsiva o que no va acompanyada d'una profunda reflexió i aquest error humà només té una víctima: l'animal doncs, el més fàcil, acaba sent abandonar-lo al carrer oa una protectora.


7 de cada 10 trucades que rebem són per deixar el seu animal al refugi, dues de les restants són perquè s'han trobat un animal abandonat i només una d'aquestes 10 està interessada a adoptar. Els números són alarmants i tot plegat és conseqüència de no haver-se fet les preguntes corresponents abans de prendre la decisió d'ampliar la família.


No entrarem en si una persona és més important que un animal, però a nivells pràctics, decidir tenir un animal comporta les mateixes responsabilitats que tenir un fill. Si per un fill o una filla hi ha aspectes de la teva vida què canviaries o no per poder continuar mantenint-los segurs, amb un animal la responsabilitat hauria de ser la mateixa. Per exemple, si et mudaràs a un altre país, t'enduries els teus fills amb tu? Sí, oi?, aleshores, per què al teu animal no? Si busques oferir el millor als teus fills perquè tinguin una bona salut, per què al teu animal no? Com diem, a nivells pràctics, haurien de ser les mateixes decisions que es prenen per un/a fill/a, que per un animal.


Per tots aquests motius, us proposem unes preguntes que us ajudaran a saber si estàs preparat per tenir un animal. Són preguntes les respostes de les quals només coneixeràs tu, per tant, tracta de ser el més honest possible amb tu mateix, doncs, la qualitat i el benestar de dues vides (la teva i la de l'animal) en depenen.


CASA/LLAR

 • El lloc on resideixes és teu o és de lloguer? En cas de ser de lloguer, el/la propietari/a està al corrent de voler un animal a casa seva? Té condicions? Queda reflectit al contracte de lloguer?


 • Tens la casa/pis protegida, especialment, balcons, terreny i finestres? En cas negatiu, estàs disposat a fer la inversió econòmica que implica protegir la llar?


 • Sota la nostra filosofia, no importa la mida de la casa, ni de l'animal, però estàs disposat/da a oferir-li un temps de qualitat en passejades i d'estimulació física, emocional i mental per assegurar calma a casa?


 • En cas de mudar-te, l'animal vindrà amb tu? Quan pensis en aquesta pregunta no la pensis a curt termini, tingues en ment que els animals duren entre 4 i 20 anys i fins i tot més segons l'espècie que decideixis adoptar.


 • Tens pensat tenir fills? Quan pensis en aquesta pregunta no la pensis a curt termini, tingues en ment que els animals duren entre 4 i 20 anys i fins i tot més segons l'espècie que decideixis adoptar.


 • En cas afirmatiu, estàs disposat a anticipar l'arribada del nadó com correspon? En cas que sorgís algun problema de convivència, cercaries un/a professional amb qui solucionar el problema ia cobrir les despeses que implica?


 • Tens fills ja i t'estan demanant un animal? Si ho donaràs, ets conscient que et tocarà realment cuidar-ho a tu? Sumar un animal a la família mai no s'ha de fer per ensenyar responsabilitats als més petits encara que sigui una conseqüència positiva que sorgeix de la convivència amb ells. En cas que vulguis donar-los un animal als teus fills, t'has plantejat demanar-los com a repte una sèrie de responsabilitats a complir durant un temps determinat abans de poder decidir si estan preparats (o no) per tenir un animal?

RUTINES


 • Tenir animals implica certes responsabilitats/obligacions que es repeteixen al llarg del dia: passejar-los, donar-los menjar, mantenir el seu espai net… Estàs disposat a canviar certes rutines i, fins i tot, certs plaers per poder cobrir aquestes necessitats? Per exemple, no poder viatjar tant, augmentar les vegades que neteges la casa, haver de tornar a casa més aviat, etc.


 • Estàs disposat a formar-te en aspectes de benestar de l'animal? Cada cop hi ha més estudis que demostren el món emocional i intel·lectual tan ampli que tenen els animals, àrees que serà important saber cobrir si decideixes adoptar, i que només podràs saber si t'informes o t'hi formes.


 • Els animals, com a éssers sensibles i sentints que són, poden viure situacions traumàtiques que els portin a mostrar conductes poc desitjades. Estàs disposat/da a formar-te oa buscar un/a professional que t'acompanyi a ajudar el teu animal? Tens els recursos econòmics per cobrir-ho?


 • Quan te'n vagis de vacances, l'animal vindrà amb tu?


 • En cas afirmatiu, ets conscient que t'ho hauràs de portar a tot arreu ja que a l'habitació de l'hotel no es podrà quedar sol? Per tant, ets conscient que les vacances tindran certes restriccions?


 • En cas negatiu, tens diners per deixar-los en una residència/guarderia? Saps que en moltes residències els animals no estan ben atesos? Tens algun familiar/amigx/vecinx que vulgui cuidar-lo mentre ets fora?


SALUT

 • Estàs econòmicament preparada per poder fer front a possibles malalties, operacions, accidents, etc. que es poden donar? Això és important ja que aquest tipus d'atenció, en ser un servei privat, té un cost molt elevat.


 • Estàs disposat a acudir al veterinari per a les corresponents revisions, tenint en compte la despesa que aquestes impliquen?


 • Estàs disposat a donar-li la millor alimentació, malgrat la despesa que suposa? En cas que vulguis oferir-li pinso del supermercat, si us plau, fes-te un favor a tu ia l'animal, i no ampliïs família.


Si totes les respostes són sinceres i van en benefici de l'animal, enhorabona, estem segurs que seràs una llar i una família perfecta per a ell. Així que t'animem a conèixer els animals que tenim en adopció.


Si després de contestar les preguntes, en algunes la solució que et planteges és tornar a l'animal, el millor que pots fer és no tenir-ne. Moltes vegades s'és més animalista quan no es tenen animals que adoptant a molts. Moltes vegades és més animalista quan no s'adopta perquè les condicions no són òptimes, que adoptar-lo i no tenir-lo ben atès.


De vegades es comet l'error de pensar que millor en una llar en qualsevol condició que en una protectora, però no és així, ja que estant-hi tindrà la possibilitat d'anar a una llar on puguin atendre'l correctament.


Segurament, hi ha moltes més preguntes que podrien fer-se per completar aquest article i ens encantarà que ho comparteixis amb nosaltres als comentaris.


Abans d'ampliar la família amb un animal, SI US PLAU, pensa-t'ho més de dues vegades durant diversos dies.


1 view0 comments

Comments


bottom of page