top of page

La importància del joc en el desenvolupament infantil: El joc, la base a les nostres teràpias


El joc és una activitat natural i essencial per al desenvolupament dels nens, ja que els permet explorar el món que els envolta, desenvolupar habilitats motrius, socials i emocionals, i aprendre noves coses de manera divertida i lúdica. A més, el joc també és una eina molt poderosa en la teràpia assistida amb gossos, ja que permet als nens interactuar de manera positiva i significativa amb els animals, millorar la seva comunicació i habilitats socials, i augmentar la seva autoestima i confiança sense adonar-se'n i gaudint del moment.


Per als nens amb diversitat funcional, el joc pot ser especialment important, ja que els ajuda a desenvolupar habilitats que poden ser més difícils d'adquirir a causa de les seves necessitats físiques i/o cognitives. Per exemple, els nens amb diversitat funcional motora poden millorar la seva coordinació i equilibri en realitzar jocs que impliquin moure's o equilibrar-se, mentre que els nens amb diversitat funcional visual poden millorar la seva percepció del món que els envolta en interactuar mitjançant jocs que estimulin altres sentits com el tacte o l'oïda.


A més, el joc també pot ser una forma efectiva de reduir l'estrès i l'ansietat en els nens, ja que els permet expressar el seu món emocional mentre es centren en alguna cosa divertida i plaent. Els gossos tenen un paper important en la reducció de l'estrès i l'ansietat en els nens, ja que la seva presència i afecte poden ajudar a crear un ambient segur i reconfortant.

Però no només els nens i nenes amb diversitat funcional poden beneficiar-se del joc i la interacció amb gossos. Els nens/es, en general, també poden millorar les seves habilitats socials i emocionals jugant amb gossos, ja que els permet desenvolupar empatia, compassió i respecte cap als animals i cap a altres éssers vius. A més, el joc amb gossos també pot ser una forma efectiva de reduir l'estrès i l'ansietat en els nens, especialment en un món cada vegada més tecnològic i estressant. Fins i tot poden aprendre nous conceptes d'una manera més divertida i motivadora. No és el mateix aprendre a sumar davant d'una pissarra que aprendre a fer-ho comptant els premis que li donaran al gos, per exemple.

En conclusió, el joc és primordial en l'etapa infantil (i, en realitat, en totes les etapes de la vida de les persones) perquè s'aconsegueix un:

  1. Desenvolupament mental: El joc estimula la imaginació i la creativitat dels nens. Els permet inventar escenaris, rols i situacions, la qual cosa fomenta el pensament abstracte i la resolució de problemes. Durant el joc, els nens practiquen habilitats matemàtiques, de llenguatge, memòria, atenció i raonament. A més, el joc lliure i no estructurat els ajuda a desenvolupar l'autonomia i la presa de decisions.

  2. Desenvolupament emocional: El joc proporciona un espai segur perquè els nens expressin i gestionin les seves emocions. Mitjançant el joc simbòlic, poden explorar diferents rols i situacions, la qual cosa els ajuda a comprendre i gestionar els seus propis sentiments i els dels altres. També aprenen a cooperar, negociar, compartir i resoldre conflictes, la qual cosa reforça les seves habilitats socials i emocionals.

  3. Desenvolupament físic: El joc actiu i el joc a l'aire lliure són essencials per al desenvolupament físic dels nens. Saltar, córrer, grimpar, llençar i atrapar objectes els ajuda a desenvolupar habilitats motrius gruixudes i fines, coordinació, equilibri i força muscular. A més, el joc físic promou la salut cardiovascular, prevé el sedentarisme i contribueix a un estil de vida actiu i saludable.

  4. Desenvolupament social: El joc proporciona als nens oportunitats per interactuar amb els seus iguals i desenvolupar habilitats socials. Durant el joc, aprenen a comunicar-se, col·laborar, negociar, compartir i respectar les regles. Participar en jocs grupals fomenta la cooperació, el treball en equip i l'empatia cap als altres. A més, el joc promou la construcció d'amistats i el desenvolupament d'habilitats socials com escoltar, respectar torns i resoldre conflictes de manera pacífica.

  5. Desenvolupament individual: El joc ofereix als nens l'oportunitat d'explorar i descobrir la seva identitat individual. Mitjançant el joc, poden experimentar diferents rols, interessos i habilitats, la qual cosa els permet conèixer-se a si mateixos i descobrir les seves capacitats i àrees d'interès. El joc els ofereix un espai segur per expressar-se lliurement, sense judicis ni expectatives, la qual cosa promou la confiança en si mateixos i l'autoestima. En descobrir les seves pròpies capacitats i limitacions, els nens aprenen a confiar en si mateixos i a desenvolupar una imatge positiva de si mateixos.

A Wild Souls, som una organització compromesa amb el benestar animal, la protecció animal, la teràpia assistida amb gossos i l'educació canina amable a Barcelona. El nostre objectiu és oferir un servei integral i de qualitat, centrat en promoure el benestar i la felicitat dels animals i les persones. A través dels nostres programes de teràpia assistida amb gossos, busquem, mitjançant el joc, transformar vides fent incidència en tots els punts anteriorment esmentats, oferint suport emocional, promocionant la inclusió i potenciant el vincle humà-animal. Comptem amb un equip de professionals especialitzats i gossos educats, que s'adapten a les necessitats específiques de cada individu i col·lectiu.


Si estàs buscant una experiència enriquidora, on la connexió amb els animals sigui la base per al creixement personal i la superació de reptes, Wild Souls és la teva millor opció. T'animem a contactar-nos i descobrir com els nostres serveis poden marcar la diferència a la teva vida i a la de qui més ho necessiti!

Comentarios


bottom of page