top of page

Ansietat per separació. Tot el que necessites saber


Educación Canina en Positivo
Reforzar miedos es una manera de reforzar la ansiedad por separación

ANSIETAT PER SEPARACIÓ. UN PROBLEMA CADA VEGADA MÉS COMÚ EN ELS NOSTRES GOSSOS


La ansietat per separació és un desajust emocional no controlat que porta el gos a augmentar els nivells d'estrès a causa de la por intensa que sent de quedar-se sol. Hi ha altres problemes que poden agreujar l'ansietat per separació o, fins i tot que s'hi confonen i que, si no es tracten degudament, no aconseguirem ajudar el nostre company perruno res.


El primer que hem de tenir en compte és que els gossos són animals sociables, de manada i,per ells, el que és lògic seria anar amb la seva família a tot arreu. Concretament, des de petit, la mare reforça el ploriqueig del cadell si aquest es queda sol. A mesura que creixen, els va habituant a quedar-se sols, però mai no ho fa de cop. Per tant, el gos, com a individu i de manera natural, té por de quedar-se sol, així que, abans de centrar-nos en els problemes que l'ansietat per separació ocasiona, hem de parar un segon i fer una reflexió davant d'aquesta por doncs la comprensió i l'empatia jugaran un paper molt important a la nostra gestió emocional.


Quan un gos està només se sent més vulnerable i tots els sentits es posen en alerta per pur instint de supervivència. El vincle amb els seus responsables i amb l'espai ajudaran que aquesta alerta es redueixi amb el temps. Si conviu en un entorn on se'l renyi, on sent que no es pot expressar i, on, per tant, no es pot sentir segur, l'estrès i l'ansietat augmentaran considerablement. Aleshores, quan decidim tenir un gos, hem de partir de l'empatia cap a la seva naturalesa i ajudar-lo que l'adaptació a aquest nou mitjà amb una nova espècie (la humana) sigui tan positiva com sigui possible


¿QUINES CONDUCTES S'OBSERVEN EN UN GOS AMB ANSIETAT PER SEPARACIÓ?


- Salutació excessiva o descontrol emocional quan t'hi acostes o arribes a casa - Lladrucs o ploriqueig quan es queda sol a casa - Destrossos a casa (mobles rosegats, roba o complements a diferents llocs d'on estaven i/o trencades…) - Control quan et mous per casa - Mobiliari o elements de la casa canviats de llocs - Fa les necessitats a casa, malgrat haver sortit a passejar.


¿COM REFORCE L'ANSIETAT PER SEPARACIÓ EN EL DIA A DIA?


  • Control a l'hora de moure'ns per casa: Moltes vegades ens sembla graciós que el gos ens acompanyi al lavabo o altres espais de la casa, per la qual cosa, solem parlar-los, acariciar-los o animar-los a que ens segueixin per la casa.

  • Conductes d'insistència i exigència: El gos sap què fer per aconseguir allò que vol; la mirada constant mentre mengem, donar-nos la pota o llepar-nos la mà quan hem deixat d'acariciar-lo, bordar perquè li llencis la pilota… Tot això sol fer-nos força gràcia i, a més, ho reforcem en fer el que ells ens estan demanant que fem.

  • Salutació amb descontrol emocional: molts et recomanaran ignorar el gos quan arribis a casa, però això no evitarà que tingui ansietat per separació. Tot i així, saludar-lo de manera exagerada (crits, salts, carícies excessives...) podria reforçar el descontrol emocional del gos i la seva exigència cap a l'humà per rebre atenció. És per això que considerem que l'òptim seria saludar el gos des de la calma per convidar-lo a entrar-hi i, paral·lelament, fer-lo entendre que tot està bé malgrat que s'hagi quedat sol.


¿QUÈ FER PER EVITAR L'ANSIETAT PER SEPARACIÓ?


- Evitar càstigs, crits… Aquest tipus de comportaments augmenten els nivells d'estrès dels gossos (per això incrementarà l'aparició de la conducta no desitjada) i debiliten l'enllaç amb ells. -Mai castigar amb la solitud - Deixar de renyar quan, en arribar a casa, hi ha destrosses, canvis en la ubicació del mobiliari, roba…, pipis o femta del gos… - Acostumar el gos, amb estímuls positius (Kong farcit de menjar, olfacte, catifes olfactives…) a estar sol en un espai de la casa. Aquest punt és important que sigui progressiu i us recomanem que el gestioneu juntament amb un professional - Assegureu-vos que el passeig sigui de qualitat i fer-ho abans de deixar-lo sol

- Jocs d'estimulació mental i física - Jocs que incentivin el reforç de l'autoestima del gos - Deixar la casa tal com es quedarà quan marxeu 10 minuts abans, ni buscar interacció amb ell - Premiar sempre els estats de calma - Saludeu el gos quan arribeu d'una manera calmada i evitant reforçar el descontrol emocional. En aquest cas, tornem a recomanar-vos que ho consulteu amb un professional ja que moltes vegades no som conscients què reforcem i què no. - Evitar reforçar les conductes anteriorment esmentades

L'ansietat per separació és un problema que necessita molta escolta i comprensió per part del referent. Així que, si tens un cadell o adoptaràs algun gos, abans que es doni el problema, contacta'ns per ajudar que aquest no aparegui. Per contra, si ja has observat alguna de les conductes esmentades, escriu-nos per acompanyar-te en la resolució del problema.


Comments


bottom of page