top of page

Què suposa per als animals la indústria de la moda. Roba fabricada amb pellsPer a la indústria pelletera es fa ús tant d'animals considerats domèstics, com salvatges. La gran part de la pell procedeix de la indústria de la carn però cada vegada hi ha més granges específiques per a la pelleteria a causa de que en els escorxadors la pell sol sortir molt perjudicada i el procés de putrefacció d'aquesta és ràpid.


"Cada any es crien i es maten més de 75 milions d'animals per la moda"


  • Cuir: Animals explotats: Bous, vaques, bous, búfals, cavalls

Es diu cuir a la pell dels animals que ha estat tractada químicament i usada per confeccionar productes per a persones. Les diverses substàncies químiques que s'usen s'endureixen les pells i les fan menys flexibles.

Els químics usats generen molta contaminació, problemes en el medi ambient i residus sòlids. A més, també produeixen líquids tòxics que es colen en corrents naturals contaminant les aigües amb alumini, el sulfur de crom i la sosa càustica.


L'abonat de cada tona de cuir produeix una mitjana d'al voltant de 450 kg de retalls de pell.


Per abonar una tona de cuir, es necessiten uns 50 metres cúbics d'aigua


  • Llana: Animals explotats: ovelles, flames, alpaques, guanacos, conills i cabres.

La llana és una fibra natural obtinguda després esquilar a ovelles, cabres, flames, entre d'altres. Aquest acte ho poden fer de manera natural amb tisores o amb maquinària elèctrica. En tots dos casos, el 100% dels animals acaba amb ferides que no tenen atenció veterinària. A més, suposa un estrès molt elevat per als animals ja que el procediment sol ser bastant brut i irrespectuós.


Actualment, els animals han estat genèticament modificats perquè produeixin llana amb més rapidesa, cosa que ha derivat en problemes de salut.

Tenen tanta llana que es fan caus de paràsits i bacteris entre els plecs de la pell i amb la suor que provoquen miasis, una infecció de la pell causada per larves de mosca. Per combatre-se sotmet a l'animal a el "mulesing": un tall (sense anestèsia) al voltant de l'anus perquè les mosques dipositin aquí els seus ous i no perjudiquin la llana.


El 2015 es esquilaron 13 milions d'animals per a una producció total

de 24.000 tones de llana.


  • Seda: Animals explotats: Cuc de seda

El món de la seda ningú ho relaciona amb explotació animal però, precisament, aquest cuc rep un maltractament i mort bastant dolorosa i agònica.


Concretament, s'endinsa el cuc de seda viu en aigua bullint per poder conservar i adquirir la seda, portant-ho a la mort. A alguns individus els deixen viu per poder mantenir l'espècie viva i poder continuar amb la producció de seda.


  • Plomes: Animals explotats: Oques, ànecs i pollastres

El plomissol és el material més apreciat per la indústria, ja que és un aïllant natural molt potent.

A Europa està prohibida l'extracció de plomes en viu. Cal esperar el moment de "muda" i recol·lectar les plomes que els ocells desprenen de manera natural. No obstant això, se sospita que la creixent demanda està convertint aquesta pràctica il·legal a rutinària.


  • Pell: Animals explotats: coipos, Óssos, Visons, Guineus, Gats, Gossos, Foques, Conills, Chinchillas, Serps, Castors, Cocodrils, Llops, Coyotes.

Els animals es troben en instal·lacions de cria massiva i intensiva. Viuen en petites gàbies, unes enganxades a les altres i sense enriquiment ambiental. El sòl d'aquestes és de reixeta perquè els excrements caiguin directament a terra i pugui ser més senzilla la seva neteja.


Els animals que s'exploten tenen un olfacte molt agut, de manera que les olors tan agressius que aquí es donen són molt nocius per a ells i més augmenta els seus nivells d'estrès.


Per fabricar un abric de pell es maten: 12-15 linxs, 10-15 llops o coyotes, 15-20 guineus, 60-80 visons, 27-30 óssos rentadors, 10-12 castors o 60-100 xinxilles.

En la indústria pelletera es mata els animals als 7-10 mesos de vida. Però no en el cas de les femelles, que es queden entre 4 i 5 anys a les gàbies, sent forçades a tenir més cries cada any. De cada ventrada sobreviuen 3 o 4 cries. Els mascles es sacrifiquen cap als 7 mesos de vida.


És una indústria que no té rere seu cap llei, de manera que els mètodes de sacrifici solen ser els més econòmics i que evitin l'esquinçat de la pell: asfíxia, electrocució (se'ls introdueix elèctrodes a la boca i en l'anus), enverinament o gasos (monòxid de carboni). Per a la indústria pelletera, l'important és que la pell no s'esquinci, i aquests mètodes permeten matar els animals sense causar danys a la pell.


25 views0 comments

Comments


bottom of page