top of page

Zoològics, circs, espectacles i festes patronals, i el patiment que suposa per als animals


PARCS ZOOLÒGICS


L'existència dels zoològics es justifica mitjançant tres premisses: educació, conservació i investigació, però la majoria d'ells no respecten cap dels tres pilars.

 • Educació: Molts zoològics no tenen programes educatius ni panells informatius. És més, normalment el seu pilar d ' "educació" es justifica mitjançant espectacles o exhibicions; xous que comporten habilitats impròpies de la naturalesa de l'animal, ensinistraments negatius i l'explicació de dades relacionades amb conductes en estat de captivitat. Una altra de les maneres en què els zoològics justifiquen els seus mètodes d'educació és mitjançant les interaccions. En elles no es té en compte que, en general, un dels instints dels animals és fugir dels que consideren el seu depredador i, per a qualsevol animal l'ésser humà és el seu depredador. A el no poder fugir els animals s'estressen i acaben desenvolupant problemes com els que us exposarem al llarg de l'article.

 • Conservació: L'objectiu de la conservació és aconseguir una població suficient com perquè l'espècie sigui autosuficient, mantenint el 90% de la seva genètica natural i reinsertarla en el seu hàbitat d'origen. Actualment, no hi ha


zoo que reinsereixi als seus animals, únicament els col·leccionen per atraure la gent.

 • Recerca: No poden fer-se investigacions sobre animals quan aquests no viuen en el seu hàbitat natural. L'ésser humà està modificant, directament i indirectament, la seva naturalesa, especialment, a l'privar del seu entorn d'origen en el qual desenvoluparia les seves conductes naturals.

En la gran majoria de zoos, els animals viuen en instal·lacions petites i en pèssimes condicions. Per molt que s'adaptin els espais mai seran idèntics a la realitat de l'animal, de manera que mai podrà desenvolupar la seva veritable


naturalesa, com conductes de caça, reproductives o de relacions socials. Per aquest motiu la seva salut física, cognitiva i emocional estarà sempre compromesa.


Actualment, els animals que viuen en zoos tenen els següents problemes:

 • Alimentació: es donen casos de vòmits freqüents, ingestió de el vòmit i regurgitació.

 • Coprofàgia: jugar i / o menjar-se els excrements.

 • Agressivitat: Agressions forts i freqüents cap a altres individus, objectes o cap a un mateix.

 • Apatia: Manca de reacció cap a estímuls, com a conseqüència de tenir a un individu, l'espècie és social, aïllat.

 • Estereotípies: Comportaments repetitius i compulsius sense objectiu específic. Per exemple: el balanceig lateral dels elefants, l'anar d'un costat a un altre de la gàbia dels felins, el xuclar i mossegar els barrots o les parets

CIRCS I ESPECTACLES

La història dels circs es remunta a civilitzacions antigues. Durant anys els animals han format part de l'espectacle dels circs, on són disfressats, caricaturitzats, ridiculitzats, subjugats i transformats en "animals artistes".

Entre els principals problemes amb què es troben els animals està:

 • Trasllat: La naturalesa nòmada dels circs impossibilita oferir entorns i grups socials adequats per als animals, obligant-los a viure en petites gàbies i remolcs, encadenats i viatjant constantment. El circ és itinerant pel que no disposen d'unes instal·lacions fixes que puguin adaptar-se mínimament a les seves necessitats. Només surten d'elles per actuar.

 • Ensinistrament: Els animals als circs són obligats a actuar i adoptar postures impròpies de la seva espècie i la seva fisiologia. Això provoca greus problemes com a respostes fisiològiques a l'estrès, trastorns emocionals i físics, comportaments anormals, problemes de salut, etc.

L'ensinistrament a què són sotmesos els animals solen ser negatius, és a dir, es recorre a tècniques violentes o abusives (com la separació prematura de mares i cries), així com ús d'eines perquè sigui possible controlar-los com pals a la màniga, ganxos amb flors, piques elèctriques ocultes, fuets que semblen inofensius, etc. Tot això acompanyat de paraules clau i gestos que posen en alerta l'animal i li recorden com ha de comportar-se i què li passarà si no obeeix a el domador de circ.


Hi ha casos en què, per poder fer espectacles i habilitats, els animals són sedats o els mutilen alguna part de el cos. A la pista els animals són tractades com bèsties dominades per l'home, suposadament superior a elles, i obligades a realitzar tot tipus d'acrobàcies que aquest els ordeni.


Els animals més utilitzats en els circs són elefants, tigres i lleons, hipopòtams i girafes. Tots ells solen haver estat caçats del seu hàbitat, especialment els elefants ja que, en estat de captivitat, la probabilitat que es reprodueixin és realment baixa o nul·la.


APOSTES ESPORTIVES

A nivell esportiu es realitzen actes com curses de cavalls i gossos i baralles de gossos i galls.

En tots i cadascun d'aquests casos, els animals viuen en condicions deplorables, en gàbies molt petites, sense pràcticament accés a aigua i menjar i sense contacte social amb els de la seva espècie. A més, tant en carreres com en baralles, els animals acaben patint ferides o lesions davant les quals no hi ha un suport veterinari. Concretament, si les lesions impliquen que l'animal ja no pot competir, aquest acaba per ser assassinat, en comptes de curat.


Per poder guanyar les apostes, els animals són maltractats, drogats i ensinistrats recorrent a mètodes agressius. Afegeix, a més, que en gran part de les ocasions, per estètica, als animals se'ls mutilen certes parts de el cos com, per exemple, les orelles.

Finalment, tots els animals que formen part d'aquest tipus de competicions esportives, un cop deixen de "servir" per al cap de l'humà, són assassinats de manera cruel i irrespectuosa.


CAÇA ESPORTIVA

Tristament, la caça es justifica com una "eina de gestió i conservació de el Medi Ambient", de manera que administracions públiques li donen suport econòmicament. La realitat és que la caça és una indústria, amb grans privilegis i beneficis econòmics.


Es pot caçar aproximadament en el 80% del territori espanyol

i en el 97% del territori català.


La caça, no només atempta contra la vida de l'animal caçat, sinó que desajusta l'ecosistema i, en el 99% de les ocasions, arriba a animals que no són objectiu, entre ells, els humans. Una altra de les conseqüències de la caça és la contaminació dels rius per les restes de plom que es troben per tot el territori natural i per la construcció d'espais.

Sorprenentment, hi ha granges de cria d'animals la finalitat del qual és deixar-les anar en vedats de caça per a ser assassinats.

"La caça es sempre una forma de guerra"

Johann Wolfgang von Goethe

Actualment, la caça s'ha extingit espècies protegides com l'ós bru, el linx ibèric, o el llop.


AUDIOVISUALS


L'ús d'animals per a la televisió es remunta molts anys enrere. Sempre és una manera directa de captar l'atenció de el públic. El que aquest no sap és tota la realitat i maltractament que els animals viuen per divertir a l'espectador.


En la totalitat de casos, han de viure en gàbies, allunyats de la seva naturalesa i obligats a realitzar conductes que no són pròpies de la seva espècie. Conductes apreses mitjançant ensinistrament negatiu, privació de menjar o amputació de parts del seu cos.


Les conseqüències físiques, psicològiques i emocionals són molt altes en els animals que formen part d'aquest tipus d'explotació. Normalment, aquests animals provenen d'altres empreses dedicades a la cria i compravenda d'animals, zoològics, circs i particulars. Pel que passen de viure un infern, a viure un altre que comporta el mateix maltractament o pitjor.

FESTES I CELEBRACIONS


A Espanya encara fan servir animals en festes majors i celebracions. Tot i el patiment demostrat, són actes que es justifiquen des d'un costat de cultura i, fins i tot, són subvencionats per l'Estat i poden ser duts a terme per menors.


"Més de 60.000 animals s'usen anualment en festes populars a Espanya"


1. Festes amb bous

 • Tauromàquia: Festes en què es martiritza a toros fins al seu sacrifici. Per sort, és un sector que està en decadència i, en certes comunitats, s'han prohibit les curses de braus, com és el cas de Canàries i Catalunya.

Als menors, se'ls ensenya a matar toros lentament, se'ls ensenya els punts de l'esquena on clavar les espases per evitar que l'animal es dessagni ràpidament o s'immobilitzi.

Depenent de l'activitat, el toro és prèviament maltractat, drogat i privat de necessitats bàsiques com aliment o llum. Precisament, abans de sortir a una plaça de toros, l'animal està tancat sense llum durant dos dies, perquè quan surti a escena, ho faci encegat i desubicat.


 • Curses de braus i vedells: Es realitzen en places fixes o portàtils, deixant anar als toros d'un en un per "lidiarlos".

L'espectacle es divideix en tres parts: el terç de vares, durant el qual el picador clava les puntes de pica amb l'objectiu de debilitar el toro; el terç de banderilles, durant el qual es claven les banderilles a l'animal amb l'objectiu de avivarle; i el terç de mort, en el qual se li toreja fins donar-li l'estocada i cop de gràcia final.

 • Tancaments: Es deixa solts a diversos vedells, bous castrats que es consideren mansos o vaquetes per la ciutat, perquè els participants els persegueixin al llarg d'un recorregut que acaba a la plaça de toros. Durant la persecució, és freqüent l'agressió cap als animals, els quals, a l'intentar fugir, rellisquen i arriben a patir atacs a el cor.

 • Bou de la Vega: Es persegueix a un toro a què se li claven diferents llances fins que mor.

 • Bou capllaçat: Un toro és deixat anar per la ciutat amb una corda lligada als cossos perquè els participants puguin estirar-lo fins que arriben a l'escorxador on ho sacrifiquen. Durant el recorregut, l'animal és maltractat i lesionat.

 • Bou de Sant Joan: Durant dues hores, sis toros són perseguits i colpejats per la ciutat, fins que, a l'arribar a la plaça, són assassinats mitjançant un tret.

 • Bous a la mar: Una vaqueta és perseguida i maltractada fins arribar a la mar. Quan l'animal cau a l'aigua, se li treu (mitjançant una corda lligada a les banyes) i es torna a començar. Així contínuament, fins que l'animal mor d'esgotament o ofegat.

 • Bous embolats: Es lliguen cordes a les potes i cua de el toro per col·locar-lo en les banyes unes torxes a les quals es cala foc. Després, l'animal és deixat anar perquè corri pels carrers. Per poder apagar el foc, l'animal mou constantment el seu cap o es colpeja contra les parets, d'aquesta manera el toro pateix cremades pel cap i els ulls. Aquests bous no són assassinats perquè són utilitzats diverses vegades per la mateixa festa.

 • Toro "de goig": És assassinat per després ser menjat.

2. Festes medievals: Festes temàtiques que escenifiquen activitats de l'Edat Mitjana, per la qual cosa es poden veure, en els mercats, diferents espècies d'animals, es preparen passejades en ruc, cavall o poni i exhibicions d'aus rapinyaires. En general, tots els animals usats viuen en gàbies petites (per facilitar la seva constant transport) i en condicions que comprometen el seu benestar, salut física, emocional i psicològica.

Més de 60.000 animals són utilitzats anualment en festes populars a Espanya.

Altres festes: Encara hi ha festes en què es agredeixen, es lesionen i es assassinen animals justificant el patiment com a cultura


A Espanya encara se celebren unes 3.000 festes populars en què es maltracta els animals


 • Correguda d'eleccions: Un ase passeja pel poble sent muntat per una persona de poble i és maltractat per la resta.

 • Romeria del Rocío: Cada any moren, a causa de el gran esforç a què se sotmeten, cavalls, rucs i bous al llarg de l'recorregut fins a "El Rocío" que travessa Doñana, al Guadalquivir. Des de 2007 han mort més de 120 cavalls.

 • Rapa dónes Bestas: es porta a diversos cavalls fins a un recinte petit on els "aloitadores" fan ús de la força per tallar-los la crinera.

 • Les Lluminàries de Sant Antoni Abat: S'obliga a saltar a cavalls, mules i rucs per sobre de diverses fogueres.

 • Deixa anar de l'ànec: Es deixen anar a diversos ànecs a l'aigua perquè els banyistes els persegueixin i atrapin.

 • Llançament de la pava: Es tira a una pava des del campanar.

 • Quintos i corregudes d'oques: participants estiren el cap de les oques penjats d'una corda fins a arrencar-los la cap: guanya la competició qui més caps arrenca.

 • Agafada 2 Porcos: Quatre porcs impregnats de greix són perseguits per nens amb la finalitat d'agafar-los.

 • Rifes de porcs: es mostren a porcs a persones que compren un nombre per a la rifa. Aquell que guanya, pot decidir què fer amb la vida de l'animal.

 • Batalla de rates: Es mata rates per usar com a munició en baralles entre pobles.

 • Medició dels espies: S'omple un càntir ple de ratolins per, posteriorment, trencar-lo. Els participants persegueixen els animals fins atrapar-los i trepitjar-los.

19 views0 comments

Comments


bottom of page