top of page

Coneix l'impacte dels animals que comporten les indústries relacionades amb l'alimentació


Porc tancat esperant ser sacrificat
Porc tancat esperant ser sacrificat

Actualment sembla tota una sorpresa que les persones ens puguem alimentar sense comptar amb cap ingredient derivat d'un animal però, realment, creus que és tan difícil? De tota una piràmide d'alimentació només estem deixant fora un grup d'ingredients. A més, t'has preguntat on és la raresa? Què és més sorprenent? menjar verdures i llegums, o menjar músculs, òrgans, pus (trobada a la llet), vòmits (la mel és el vòmit de les abelles) o menstruació (els ous són la menstruació de les gallines)? Curiós, oi? De tota manera, analitzem l'impacte que comporta cadascuna de les indústries relacionades amb l'alimentació de l'ésser humà.

Indústria de la carn


  • Animals explotats: Aus, Equins, Bovins, Cabres, Porcs, Conills, Ovelles


Cada SEGON, al món, s'assassinen 3.000 animals per abastir la demanda de milions d'humans.


Els animals tenen la capacitat de patir i establir vincles amb altres, siguin o no, de la seva mateixa espècie. S'ha arribat fins i tot a demostrar que les espècies explotades tenen memòria, preferències i capacitat de decidir què volen a cada moment.


"A Espanya es van sacrificar 46,3 milions de porcs i més de 700 milions d'aus el 2015


Afegir que, a aquests animals no només se'ls treu la vida sinó que, a més, no se'ls ofereix un dia a dia en un entorn natural on poder explotar les seves conductes i instints bàsics. A tot això, cal sumar-hi que la seva vida és manipulada i la seva genètica modificada a favor de la sobreproducció de carn.


Com a conseqüència de la seva qualitat de vida inexistent, els seus nivells d'estrès augmenten i apareixen conductes repetitives, lesions a altres i autolesions. Precisament, per aquests comportaments agressius, als porcs se'ls amputa la cua, els testicles i les dents, ia les gallines els becs, tot això sense anestèsia.


Indústria pesquera

  • Animals explotats: Peixos, Crustacis, Mol·luscs


"En els darrers 50 anys, hem acabat amb un 90% de les espècies conegudes de peixos."


Com a conseqüència de la indústria del peix (pesca, piscifactoria, pesca d'arrossegament...), també s'ha arribat a eliminar fins a un 30% d'altres espècies de manera col·lateral. Tot i que no es comptabilitza la totalitat real de peix sacrificat, se sap que més d'un bilió mor únicament per al consum humà.

Científicament, s'ha demostrat que els peixos tenen el cos envoltat de terminacions nervioses, fet que els porta a obtenir molta informació de simples corrents imperceptibles per a l'ésser humà. A més, compten amb un cervell molt similar al de certs vertebrats que els atribueix emocions emocions bàsiques i poden arribar a patir estrès crònic davant de situacions que es mantenen en el temps.

Pel que fa als crustacis, també compten amb estructures sensorials complexes i s'ha comprovat que eviten situacions que són doloroses. Poden viure vides de fins a 100 anys, com és el cas de les llagostes, i casos, com els pops, demostren que entre els peixos hi ha animals capaços d'aprendre i utilitzar eines de forma bàsica, a més de tenir bona memòria.

La pesca d'arrossegament, a més de matar peixos, atrapa animals com ara tortugues, dofins o ratlles. Animals que, malgrat ser tornats al mar, la gran majoria moren abans d'arribar-hi o ho fan al cap de poc a causa de les ferides causades durant la captura.

A la pesca amb hams, els peixos moren per asfíxia i agonitzen durant dies en ser conservats en neveres de gel.


Indústria de la llet

  • Animals explotats: ovelles, vaques i cabres

Dins de la indústria de l'alimentació, la de la llet és la que es porta més nombre de puntuació quant a maltractament. No només tenen els animals confinats en situacions deplorables sinó que, a més, les femelles són violades (fecundació artificial), maltractades i se'ls priva de la seva emoció natural més gran: la maternitat. En menys de 24 hores, les cries són retirades de la mare per poder fer ús de la seva llet, per això, l'alimentació de la mare es suplementa amb antidepressius ja que, de manera natural, podrien arribar a morir de pena per perdre la seva cria .

No hi ha "vaques lleteres": només són mares que

produeixen llet després de donar a la llum la seva cria

El consum de lactis està en pràcticament tot: llet líquida o en pols, nata, iogurts, formatges i mantega són només alguns dels productes que es consumeixen a occident.

Al món hi ha uns 370 milions de vaques i bufales que són explotades per la seva llet. El mateix passa amb ovelles i cabres, animals que necessiten viure en rajada, en què formen vincles estrets i forts entre elles.


Indústria dels ous

  • Animals explotats: Guatlles, Gallines


A Espanya hi ha gairebé el mateix nombre de persones que aus explotades i, totes, confinades en espais reduïts. Així que, només amb aquesta dada, es pot fer una idea de les condicions en què viuen.

"En estat natural, les gallines ponen al voltant de 20 ous a l'any. A les granges d'explotació arriben als 300."

Les gallines són animals molt sensibles que tenen tot el seu cos cobert de receptors, especialment a les zones sense plomes. En estat natural, tenen cura dels pollets, creen nius i busquen menjar durant les hores de llum. Si no en poden fer res, els nivells d'estrès pugen tant que arriben a lesionar els seus iguals o elles mateixes. És per això que, una de les primeres coses que fan a les granges d'explotació, és tallar-los el bec (sense anestèsia) per evitar que es facin mal entre elles.

Actualment, hi ha un codi per diferenciar la procedència dels ous. Aquest codi el podeu veure imprès a la mateixa closca de l'ou. El primer número del codi t'informa de:

  • Si comença per 3: Gallines en gàbies (més petites que un portàtil estàndard)

  • Si comença per 2: Gallines a terra (en pocs metres quadrats es troben amuntegades unes gallines sobre les altres)

  • Si comença per 1: Gallines camperes (com les gallines a terra però amb una petita sortida a l'exterior

  • Si comença per 0: Gallines ecològiques (gallines que viuen confinades en un espai a l'aire lliure)


Indústria de la mel

  • Animals explotats: Abelles

El paper de les abelles al nostre planeta és primordial perquè aquest pugui sobreviure. La seva tasca com a pol·linitzadores és el que permet als ecosistemes estar actius.

"Si les abelles desapareguessin del planeta, els humans ens quedarien només 4 anys de vida." Albert Einstein


Les abelles mel·líferes utilitzen el pol·len per alimentar-se i alimentar les seves cries. La "gelea reial" és l'aliment principal de la reina. El pròpolis és utilitzat per poder fer reparacions en l'estructura del rusc i per fixar-ne algunes parts. Tot té un sentit i tot serveix aquests animals per satisfer les seves necessitats.

Les abelles són animals eusocials, és a dir, els interessos individuals es veuen supeditats al benestar general de la comunitat. Concretament, és lestructura social més elevada i perfecta que existeix.

A les explotacions apícoles s'observen factors com ruscos mal ventilats i amb manca d'aigua o aliment. En moltes de les explotacions, a més, tallen les ales a la reina perquè no se'n vagi i, fins i tot les maten quan són grans, fent que tot el rusc mori.

3 views0 comments

Comentarios


bottom of page