top of page

Com ser més ecològics a casa amb petits canvis d'hàbits.


Como ser más ecológicos en casa y contaminar menos
Tortuga nedant en aigua contaminada de plàstics

1. Estalvia energia:

 • Desendolla teus aparells electrònics que no utilitzis dels corrents. Un carregador en stand-by consumeix un 6,6% d'electricitat.

 • Utilitza bombetes de baix consum, que a més d'estalviar-diners duren 10 vegades més que les normals o per una inversió inicial major utilitza bombetes LED que encara consumeixen menys i duren fins a 700.000 hores i en la seva composició no es troba cap element tòxic.

2. Estalvia aigua:

 • Si tens un fregaplats a casa utilitza-ho un parell de vegades per setmana, consumirà menys aigua de fregar tots els dies a mà. Si no comptes amb un, pots posar el tap a la pica i omplir-lo d'aigua per aclarir els plats. Així l'aixeta no estarà contínuament corrent aigua i t'estalviaràs litres i litres d'aigua.

 • Els filtres d'osmosi gasten 10 litres d'aigua per aconseguir tan sols 1 litre per beure. Suposa un 10% de l'consum total d'aigua en un habitatge. Una alternativa per a aquests aixetes són els filtres de carboni o nanofiltros ja que no rebutgen aigua i no elimina sals beneficioses. D'altra banda, i a l'contrari del que ens fan creure, l'aigua de l'aixeta és sotmesa a exhaustius controls de qualitat i els seus paràmetres químics estan molt per sota dels límits màxims permesos. Els aparells d'osmosi només serveixen perquè l'aigua sàpiga millor, però no suposa cap millora per a la salut.

3. Reciclatge:

 • La classificació i eliminació dels residus segons la seva composició ajudarà a donar-li una segona vida a molts materials. Afortunadament, la majoria de persones tenen a mà contenidors organitzadors de residus. És tan fàcil com separar per:

 • Contenidor groc: Envasos de plàstic i metall

 • Contenidor verd: Ampolles i envasos de vidre

 • Contenidor blau: Papers i cartons

 • Contenidor marró: Residus orgànics (restes de fruites, verdures i carns).

 • Contenidor taronja: Segons cada població pot ser per a roba i complements o per oli.

 • Contenidor gris: Aquest és el contenidor per a tot tipus de residus com mocadors usats, joguines, biberons, xumets, estris de cuina, bolquers, objectes ceràmics, sorra per a mascotes, pèl, pols, burilles, etc. i que no es puguin fer servir per fer compost.


4. Consum:

 • Abans de comprar compulsivament pensa en si realment necessites el que vas a comprar o hi ha alternatives a casa o altres maneres d'aconseguir l'objectiu que busques amb la compra.

 • Compra a la mesura del possible en botigues físiques. Les compres per correu no només són beneficioses únicament per a les grans corporacions sinó que produeixen una gran quantitat de residus, contaminació i desforestació amb la seva producció i transport.

 • Si tens una cafetera de càpsules substitueix-les per altres recarregables i de diversos usos ja que les d'un únic ús són molt contaminants i no es reciclen. Si no us agrada la idea d'haver de recarregar-les sempre pots substituir la teva cafetera per orta expresso o tradicional, amb què t'estalviaràs diners, amb cada ús obtindràs no només un cafè sinó diversos i t'estalviaràs treball, el cafè definitivament sabrà millor i serà més natural.


5. Supermercats:

 • Les cadenes de supermercats a les que tots estem acostumats estan "començant" a reduir els envasos de plàstic i cartró dels seus productes però encara podem trobar articles coberts, per exemple, amb dos envasos diferents, com alguns iogurts i fruites.

 • Procura comprar fruites i verdures en botigues de proximitat ja que afavorirà la supervivència de petits i mitjans comerços, tindràs productes de millor qualitat i generaràs menys impacte ambiental a l'ésser productes que no han estat transportats.

 • Els productes de neteja són dels majors productors de residus a casa, des dels envasos de sabons, aerosols, productes d'higiene femenina, tovalloletes, discs desmaquillants, etc. És molt difícil eliminar per complet els plàstics de casa, però podem consumir productes amb envasos que es puguin reciclar o d'ús continuat, com pot ser substituir el paper per tela, els envasos per pastilles tant de sabó, com suavitzants, exfoliants, paper higiènic reciclable, copa menstrual, etc.


6. Moda i complements:

 • És de coneixement general que les grans firmes de roba contaminen a uns nivells alarmants: sobre un 20% de l'aigua de l'planeta està contaminada per culpa de la producció de roba. Les produccions de les teles generen, a més, grans emissions de CO2. Si reduïm el nostre consum de roba i mobles o ho fem dins d'un model d'economia circular, és a dir, compartir, reutilitzar, llogar, reparar, renovar i reciclar productes i materials ja existents, podrem arribar a un equilibri molt necessari en l'actualitat.


Actualment tan sols un 12% dels productes que es produeixen tenen un segon ús, és un camí a l'autodestrucció que no permetrà als nostres fills gaudir d'unes condicions de vida de les que nosaltres donem per fets. El mirar a una altra banda és una altra manera de ser part de el problema.


Hi ha moltes formes d'ajudar a l'entorn amb petits gestos que a més de reduir la nostra petjada ecològica, ens estalviaran feina i alguns euros pel camí.5 views0 comments

Comments


bottom of page